Weer thuis

Vandaag weer thuis aangekomen. Een heerlijke vakantie gehad. Nadat we uit de Museumhaven Zeeland vertrokken zijn hebben we een aantal prachtige zeildagen meegemaakt.

Eerst zijn we vanuit Zierikzee naar de Roompot gezeild. Daar bleek dat we niet aan de wachtsteiger mochten blijven liggen. Gelukkig konden we wel aan de overkant bij de Neeltje Jans aanleggen. Natuurlijk hebben we daar rondgekeken en de imposante Oosterscheldedam eens van dichtbij bekeken.

De Oosterscheldedam gezien vanaf de Oosterschelde

De volgende morgen staan we voor dag en dauw op om met de uitlopende eb naar buiten richting Scheveningen te gaan. Het is een rustige dag met een mooi lopend windje uit het zuidoosten. Ideaal voor onze tocht buitenom.

Uiteindelijk doen we er 14 uur over om Scheveningen aan te lopen. Ongeveer 48 mijl met een gemiddelde van iets minder dan 3 knoop. Een prachtige tocht langs de Zeeuwse stranden. We zijn ingenomen met scheepshond Reina. Ze houdt het 14 uur zonder enig aanstalten naar buiten te willen vol, kanjer. Wat een prachtbeest.

De volgende dag staat de wind nog steeds in het zuidoosten, maar wordt er wordt aangegeven dat ze later krimpt ze naar het zuidwesten. Dus gaan we vroeg en tegen de lopende eb op weg naar IJmuiden. Dat doen we goed, want met één rif erin lopen we gemiddeld 5 knopen over de grond. De wind is zeker 5 bft. Samen met EJ delen we de uurtjes sturen op. De aanloop naar IJmuiden doet EJ en zodra we binnen het havenhoofd zijn haal ik de zeiltjes eraf.

We krijgen een plekkie aan het eind van de passanten steiger en blijven 2 nachten in de marina liggen. Aan het strand van IJmuiden eten we een heerlijke vis en de dag passagieren besteden we aan het ‘bezichtigen’ van Santpoort.

EJ stuurt Robbe voorbij het Centraal station

Vrijdag 22 juli gaan we via het Noordzeekanaal naar Amsterdam waar we Robbe een paar dagen in de haven van WSV de Zuiderzee neerleggen. Een goede uitvalsbasis voor ons want daar vandaan kunnen wij naar huis lopen.

We brengen alvast 5 zakken met was naar huis en kunnen lekker douchen. Ik gebruik de zondag en maandag om zakelijke beslommeringen af te handelen zodat we dinsdag 26 juli weer aan boord kunnen stappen.

Woensdag komen Mappy en Pigi even koffie drinken voordat wij rond 11.00 op stap richting Den Oever gaan. Eerste stop Enkhuizen. Daar komen we laat in de middag aan. Zware tocht, zuid tot zuidwest 5, met als gevolg aan lage wal lastig aftuigen voor het Naviduct.

Aangezien de weersvoorspelligen niet zo lekker zijn blijven we donderdag en vrijdag relaxen in de Buijshaven in Enkhuizen. Wat een rustige plek, je bent slechts 500 meter van de oude haven verwijderd waar het een drukte van jewelste is. Ben je op zoek bent naar rustige haven in Enkhuizen, dan raden wij je aan daar te gaan liggen.

De Gependam vanaf ons plekje in de Buijshaven
De Gependam vanaf ons plekje in de Buijshaven

Zaterdag 31 juli gaan we los richting Den Oever. De dag begint onstuimig met een noordelijk briesje, maar na een uurtje of wat wordt het rustiger en genieten we van een prachtige afsluitende tocht. Rond 17.30 ligt Robbe weer op haar plek. Na opruimen gaan wij lekker eten in de Dikke Bries en zo komen we rond 21.30 thuis van een geslaagde vakantie in Nederland.

Nee, Antwerpen hebben we niet gehaald. Daarentegen hebben we weer veel nieuwe contacten gelegd. De mannen van de museum haven Zeeland. Het weerzien van de zeescouts uit Antwerpen, Egbert van Stikwerk die voor ons een mooie nieuwe zomertent heeft gemaakt en natuurlijk Willem en Eveline van de Strandloper en niet te vergeten de familie van der Dussen van de Nieuwe Maen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *