Furuno GP32 en Windows10

Nadat ik mijn scheepslaptop helaas heb moeten upgraden naar W10 bleek de comm’s tussen mijn furuno GP32 GPS en WinGPS niet meer te functioneren.

In de W7 omgeving werkte dat allemaal prima. Zelfs na veel zoeken op het internet kon ik niet direct een oplossing vinden. Ook de helpdesk van Stentec had geen adviezen anders dan neemt U maar contact op met Furuno, mogelijk hebben die een oplossing.

Afijn, thuis nog verder zoeken en kom ik via via op de website van Shipmodul terecht waar onder andere een miniplex lite wordt aangeprezen als interface tussen NMEA0183 en een USB connectie. Ha dacht ik, dat gaat mijn probleem wel eens kunnen oplossen. Dus ik de documentatie bekeken en ja hoor, in theorie moet dat wel gaan werken.

Voor de zekerheid stuur ik een mailtje met mijn veronderstellingen naar Shipmodul en binnen 10 minuten krijg ik antwoord van de eigenaar, Meindert Sprang. Meindert bevestigt dat de miniplex lite communicatie tussen de GP32 en W10 mogelijk maakt, maar hij zegt ook dat dit een redelijk dure oplossing is. Meindert stelt voor dat ik een recente RS232-USB converter probeer, die gaat dit probleem mogelijk ook oplossen.

Teruggekomen op Robbe (met een meer recente converter) blijkt dat Meindert helemaal gelijk heeft. De oude converter,die in de W7 omgeving werkte, wordt door W10 niet meer ondersteunt. Dus helemaal geen Furuno probleem, maar een middleware issue. Dat ik daar zelf niet aan gedacht had!

Rest mij 2 dingen, geweldig dat Meindert een alternatief als oplossing biedt en mij niet een miniplex lite (veel duurder dan een nieuwe converter) laat kopen, en 2 toch wel een gemiste kans van de helpdesk bij Stentec dat ze dit probleem niet herkende als een converter probleem.

Veel geleerd weer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *